Panningen, Netherlands

Woningmarktonderzoek: tot 2030 zo'n 1100 extra woningen in Peel en Maas

De vraag naar woningen in Peel en Maas blijft groot. Het aantal huishoudens dat een woning zoekt in de gemeente, blijft groeien. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse woningmarktonderzoek dat de gemeente heeft laten voeren.
De redactie | 12 september 2023 12:58 | Aangepast op 12 september 2023 12:58
De vraag naar woningen is tot 2026 het grootst. Dit aantal blijft tot medio 2035 doorgroeien en neemt daarna af. Tot 2030 gaat het om 1100 woningen die erbij moeten komen. Sinds 2021 zijn er meer mensen naar Peel en Maas verhuisd, dan dat er zijn vetrokken. Ook de instroom van migranten uit het buitenland blijft aanhouen.

Betaalbare woningen
Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen. Het gaat om sociale huurwoningen of betaalbare koopwoningen tot € 355.000,-. Van de mensen die in Peel en Maas willen verhuizen, zoekt 51% een koopwoning tot € 280.000,-. Toch zal er goed gezocht moeten worden, want doorgaans liggen de huizenprijzen veel hoger.

Plannen
Bij het vorige woningmarktonderzoek in 2021 was het advies om jaarlijks 125-150 woningen toe te voegen en in te zetten op de maximaal voorspelde groei. De afgelopen twee jaar zijn 422 woningen toegevoegd. Op basis van de nieuwe cijfers en de voorspelde groei adviseert het onderzoeksbureau gemiddeld 150 woningen per jaar op te blijven leveren. Gezien de huidige markt, wordt aangeraden meer plannen en ideeën te ontwikkelen dan nodig zijn. Zo wordt het verlies van plannen opgevangen. Op het moment dat het onderzoek werd uitgevoerd waren er voor bijna 900 woningen plannen, verdeeld over zo’n 120 grote en kleine initiatieven over alle kernen.

Behoefte
Het onderzoek geeft inzicht in het aantal en type woningen waar tot 2030 behoefte aan is. Dit wordt afgeleid van het aantal te verwachten geboortes, overlijdens en verhuizingen van mensen zowel binnen als van buiten de regio. Dat laatste is lastig in te schatten: de oorlog in Oekraïne of situaties in andere landen zorgen voor extra instroom.

Geen verrassingen
Wethouder Wanten herkent het beeld. “Het onderzoek brengt voor ons geen grote verrassingen, maar biedt wel inzicht." De wethouder wil het tempo vasthouden, maar ziet ook dat er een grote uitdaging is, gezien de hoge grondprijzen en de marktsituatie. "Daarom gaan we door met het zelf ontwikkelen van bouwprojecten en met het faciliteren van derden die ons met deze opgave willen helpen. Met de inzet van het onlangs aangekondigde huisvestingsfonds willen we ervoor zorgen dat ook bouwprojecten van de grond komen die lastig rond te rekenen zijn."

Lees meer over:

Woningmarkt|

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Huizenprijzen in Beesel met ruim 8,5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

De huizenprijzen in de gemeente Beesel zijn 8,6 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit c...

Beesel gaat proef doen voor doorstroming woningmarkt

In de gemeente Beesel wordt er een proef gestart om de doorstroming in de woningmarkt te stimuleren....

Dertien appartementen voor jongeren in oud Heldens schoolgebouw

In het voormalige schoolgebouw van De Fontein in Helden zijn dertien appartementen gerealiseerd. De ...

Dorpsoverleg Baarlo stuurt brandbrief over woningmarkt

Het dorpsoverleg van Baarlo vindt dat de gemeente vaart moet maken met woningbouwplannen in het dorp...

Gaat raad dinsdag in debat over woningmarkt?

De gemeenteraad bepaalt dinsdag bij de vaststelling van de agenda of er een interpellatieverzoek ove...

Woningmarkt blijft grillig, ondanks daling huizenprijzen

Makelaars in de regio merken nog niet veel van de historische daling in de huizenprijzen die makelaa...