Panningen, Netherlands

Zorgaanbieders bezorgd over doorontwikkeling pilot

Vijf zorgaanbieders die meedoen aan de pilot Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas maken zich grote zorgen over de plannen van het college. Die wil dat de pilot een zogenoemde dorpsvoorziening wordt.
Deborah Parren | 7 april 2021 11:53 | Aangepast op 7 april 2021 11:53
Dat betekent dat het project niet meer valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar dat de gemeente de Stichting Kernkracht subsidieert. Die stichting moet dan ook contracten afsluiten met de zorgaanbieders Proteion, Tzorg, Thuiszorg Helpende Hand, Sint Jozef wonen en zorg en Buurtdiensten. Op dit moment hebben zij een contract met de gemeente Peel en Maas.

"Onze grootste zorg zit in een stukje onzekerheid", legt Yvonne van de Stay, directeur van Thuiszorg Helpende Hand, uit. "We weten niet wie onze contractpartner wordt en we kennen de inhoud van de contracten niet. We weten niet of daar alle kaders in gewaarborgd worden, zoals de juridische kaders en de cao die nu geldt volgens de Wmo." Volgens haar is de verplichting van een cao er niet meer. "Ze kunnen een veel lager tarief afspreken bijvoorbeeld. Dat is misschien het doel omdat het goedkoper moet."

In een gezamenlijke brief aan de gemeenteraadsleden zetten de vijf zorgaanbieders hun zorgen op een rij. Daarin schrijven ze onder andere het gevoel te hebben in een 'zwart gat' te springen. Jeroen Kamerbeek, directeur van Tzorg: "De gemeente heeft kaders en zekerheden, ook op het gebied van beleid en contractering. Zaken die voor ons als zorgaanbieder zekerheid geven, en die zijn er niet met een dorpsvoorziening."

Ook het juridische vlak is een heikel punt. De zorgaanbieders hebben een juridisch onderzoek laten uitvoeren. Daaruit zou blijken dat de doorontwikkeling naar een dorpsvoorziening juridisch onhoudbaar is. "Er zijn juridische kaders rondom de wetgeving. De wmo moet je inzetten waar het voor bedoeld is. Die kun je niet zomaar opzij zetten vanuit een innovatieve blik", vindt Kamerbeek. "Ik voorzie een zeer grote kans dat de rechter dit terugfluit als het doorgaat." Volgens hem is de gemeente gewezen op een aantal kaders die gesteld zijn.

Verder zetten de zorgaanbieders hun vraagtekens bij de meerwaarde om de pilot door te ontwikkelen naar een dorpsvoorziening in de voorgestelde constructie. "Ik moet eerlijk bekennen dat we precies hetzelfde doen bij de 950 cliënten in de pilot en de mensen die in maatwerkvoorziening zitten", zegt de directeur van Thuiszorg Helpende Hand. "De cliënten vanuit de wmo zijn net zo tevreden als de cliënten van de pilot." Ze vindt overigens dat er goed werk wordt verricht en dat de dorpsondersteuners moeten blijven. Deze zijn het eerste aanspreekpunt voor cliënten en de zorgaanaanbieders. De pilot loopt sinds 2020 in tien dorpen. Baarlo doet niet mee.

Van de Stay hoopt dat er vóór 20 april een concept van een overeenkomst op tafel komt. "Dan weten we welke richting en wettelijke kaders erin vastgelegd worden. Dan hebben we meer zekerheden. Maar de juridische onhoudbaarheid blijft dan wel nog overeind." De organisaties hopen dat de raad goed en volledig geïnformeerd wordt voor de 20e. "Naar ons gevoel zijn ze eenzijdig geïnformeerd vanuit de wethouder en raad van belanghebbenden", zegt de directeur van Thuiszorg Helpende Hand.

Welke stappen de zorgaanbieders gaan nemen als het plan wordt overgenomen door de raad, weten ze nog niet. "Een van de organisaties heeft aangegeven als het doorgaat, dat het voor hen niet meer betaalbaar is", vertelt Van de Stay. "Er zijn allerlei varianten om stappen te nemen", zegt Kamerbeek. "Van zware juridische kanten tot het terugtrekken. Dat zijn overwegingen. Maar daar kan ik nu geen goed antwoord op geven."

Het raadsvoorstel komt op dinsdag 20 april aan de orde in de raadsvergadering.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Samenvatting: VV Helden moet kampioenschap nog even uitstellen

Het had zo mooi kunnen zijn: op kermiszondag in eigen dorp kampioen worden. Het liep even anders, wa...

Beesel neemt maatregelen om menstruatiearmoede tegen te gaan

De gemeente Beesel gaat kastjes ophangen in de buitenlucht waar vrouwen menstruatieproducten kunnen ...

Huizenprijzen in Beesel met ruim 8,5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

De huizenprijzen in de gemeente Beesel zijn 8,6 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit c...

Anne Schriks is de Méélse Maestro 2024

Anne Schriks heeft zaterdagavond de tweede editie van de Méélse Maestro gewonnen. Vijf Meijelse prom...

Medailleregen bij jaarlijkse clubkampioenschappen van Pareja

Voor alle turnsters van SC Pareja was het een belangrijk weekend. De jaarlijkse clubkampioenschappen...

Goede doelenweek in Peel en Maas levert €165.000 op

De Goede Doelenweek die eerder deze maand in heel Peel en Maas werd gehouden, heeft een totaalbedrag...