Panningen, Netherlands

Zorgaanbieders krijgen nul op rekest: pilot blijft dorpsvoorziening

De gemeente Peel en Maas lijkt niet van plan te zijn om het besluit terug te draaien om van de pilot Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken.
Deborah Parren | 8 oktober 2021 13:28 | Aangepast op 8 oktober 2021 13:28
Dat valt op te maken uit een brief van het college als reactie op de brief van vijf zorgaanbieders.

Doorontwikkeling

Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg eisten daarin dat de pilot Hulp bij het huishouden een algemene voorziening blijft. De raad gaf eind april groen licht voor de doorontwikkeling naar een dorpsvoorziening. Dat houdt in dat de dorpen hulp bij het huishouden zelf gaan regelen. En dus ook contracten afsluiten met zorgaanbieders. Nu hebben zij nog een contract met de gemeente, maar dat verloopt eind dit jaar.


Verantwoordelijkheid

De zorgaanbieders zijn het er niet mee eens dat de hulp bij het huishouden buiten de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt georganiseerd en de gemeente volgens hen daarmee de verantwoordelijkheid uit handen geeft. Maar volgens het college ontloopt de gemeente niet haar wettelijke verplichtingen. "Omdat een voorliggende voorziening slechts voorliggend is en een inwoner van Peel en Maas altijd een beroep kan doen op de Wmo", staat er in de brief. Voor Baarlo, dat als enige dorp niet meedoet met het burgerinitiatief, zorgt de gemeente voor de maatwerkvoorzieningen.

Bepaalde voorwaarden

Verder haalt het college aan dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens gesprekken over het voorstel ook geen wettelijke problemen zag, als er maar aan bepaalde voorwaarden wordt gehouden in deze constructie. Volgens de gemeente is de situatie nieuw en 'vraagt het ook om (juridisch) advies'.

Wetgeving

De zorgaanbieders zijn ervan overtuigd dat de constructie van een dorpsvoorziening juridisch niet mag. Het college geeft in de brief aan dat 'de wetgeving ietwat achter lijkt te lopen', maar dat het initiatief volgens de burgemeester en wethouders juist mogelijk kan worden gemaakt door de juiste stappen te zetten. Welke stappen dat zijn, wordt niet duidelijk gemaakt.

Terzijde gelegd

Jeroen Kamerbeek, directeur Tzorg, zegt in een eerste reactie dat de gemeente niet inhoudelijk heeft gereageerd op hun bezwaren. "Die worden terzijde gelegd is mijn eerste indruk. Inhoudelijk is de reactie niet wat ik had gehoopt en gedacht." Of de zorgaanbieders vervolgstappen gaan nemen, weet Kamerbeek nog niet. "Het is moeilijk om er nu consequenties aan verbinden. Er zijn veel varianten mogelijk."

Eenrichtingsverkeer

De zorgaanbieders hebben de intentie om in gesprek te blijven met de gemeente. "Alleen als het een dialoog is. Als het eenrichtingsverkeer wordt, houdt het op. Het moet niet leiden tot een doodlopende straat."

Vanaf 1 januari 2022 is het de bedoeling dat de pilot verder gaat als dorpsvoorziening.

Meest gelezen

Berging in Helden brandt af

De redactie | 4 aug 2022 15:45

Naakte man in omgeving Reuver en Kessel gezocht

De redactie | 3 aug 2022 13:53

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...