Panningen, Netherlands

Doorontwikkeling Hulp bij het huishouden onder druk

De doorontwikkeling van Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas komt steeds meer onder druk te staan. Nu stelt Buurtdiensten in een bezwaarbrief dat de gemeente in overtreding gaat met de nieuwe constructie.
Deborah Parren | 15 oktober 2021 12:14 | Aangepast op 15 oktober 2021 12:14
In de dorpsvoorziening krijgt Stichting Kernkracht een subsidie van de gemeente. Die stichting beheert het geld en sluit contracten af met zorgaanbieders.

Overheidsopdracht

De overeenkomst die Peel en Maas met Stichting Kernkracht wil afsluiten, mag volgens de zorgverlener niet. Dat schrijft de advocaat van Buurtdiensten in een brief aan het college. Ook zou het verstrekken van subsidie op de verkeerde manier worden ingezet. Volgens de advocaat lijkt het op een overheidsopdracht die Stichting Kernkracht dan uitvoert. Daarom wordt de gemeente verzocht om de overeenkomst met en de subsidieverstrekking aan Stichting Kernkracht teniet te doen.

Ontslagen

Daarnaast hekelt de zorgaanbieder van alle vormen van huishoudelijke hulp dat Stichting Kernkracht van plan is om ze niet volgens het CAO VVT uit te betalen, wat wel het geval is als het onder de Wmo valt. Buurtdiensten geeft zelfs aan dat de 37 medewerkers ontslagen moeten worden als er geen rekening wordt gehouden met de loonkosten. Ook Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg zijn het niet eens met de uitbetaling.


Brandbrief

Deze vijf zorgaanbieders stuurden meerdere brieven om duidelijk te maken dat van Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken volgens hen juridisch onhoudbaar is. Deze week klommen ze weer in de pen. Ze willen dat de gemeente binnen één week komt met een reactie op hun brandbrief. De zorgaanbieders vinden daarnaast dat Peel en Maas weinig respect toont voor hun zorgen.


In behandeling

Een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas zegt desgevraagd dat de recente brief van de vijf zorgverleners in behandeling is. "Het heeft onze prioriteit en aandacht." Of de gemeente ook binnen een week gaat reageren, kon de woordvoerder niet aangeven.


VVD-raadslid Karin Jacobs opperde dinsdagavond in de raadsvergadering om het raadsbesluit om van de algemene voorziening Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken in te trekken.

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

VVD: ‘’Zet samenwerking Gazprom stop’’

De VVD-fractie van Peel en Maas wil dat het college de samenwerking stop wil zetten met het Russis...

De Poes wint Eine van Os

De Poes heeft vrijdagavond in de finale van Eine van Os het programma gewonnen. In de finale wist ze...

Meijel zwaait na 55 jaar zuster Ancilla uit

Meijel heeft na 55 afscheid genomen van zuster Ancilla. In december verhuisde de zuster naar Oirscho...

De Naborrel #04

In de podcast De Naborrel bespreken Inigo Beeker, Peter van Horen en Jip Hujs het laatste verkeizing...

Tevredenheid over eerste stemuren in Beesel

In Reuver zijn er maandag rond 13.30 uur 150 stemmen uitgebracht. De voorzitter van het stembureau, ...

Teruglezen: Lijsttrekkers brengen hun stem uit

Al twee dagen konden kiezers vervroegd stemmen. Maar woensdag wordt als grote verkiezingsdag gezien....