Panningen, Netherlands

Dorpsoverleggen: volgende stap zetten met zelfsturing

Dorpsoverleggen in de gemeente Peel en Maas willen met zelfsturing 3.0 nieuwe stappen zetten met het ontwikkelen van de leefbaarheidsplannen. Het college stelde onlangs aan de gemeenteraad voor om de pilot met twee jaar te verlengen.
Deborah Parren | 9 februari 2021 14:11 | Aangepast op 9 februari 2021 14:11
Twee jaar geleden werd het manifest 'Zelfsturing meer dan samen zelf doen' opgesteld. In dat document hebben de dorpsoverleggen van de elf kernen gezamenlijk uitgangspunten geformuleerd. In 2000 werd al ingezet op zelfsturing, waarbij de gemeenschap weer zelf de verantwoordelijkheid krijgt om te zorgen voor een goede leefbaarheid in het dorp.

De dorpsoverleggen concluderen dat zelfsturing in ontwikkeling blijft. "Bij zelfsturing 1.0 in 2000 hebben we al gezegd dat het een hele ontwikkeling is. Het is een zoektocht wat een dorp zelf wil en waar ze naartoe wil", vertelt Piet Geurts, lid van Dorpsoverleg Koningslust.


Volgens Joost Stemkens, voorzitter van Dorpsoverleg Meijel, is het verlangen in de loop der jaren veranderd vanuit de kernen. "De posities worden anders. Inwoners gaan de omgeving anders zien en worden zich er bewust van. Je gaat meerdere dingen toe-eigenen." Hij merkt ook dat er meer structuur komt in de plannen over wie wat aanpakt en hoe. "Belangrijk is hoe borg je dat geheel. Dat mensen bewust zijn de leefbaarheid en zelf een bijdrage leveren."

Koen Hendriks van Dorpsoverleg Baarlo ziet nog een uitdaging om de jonge generatie bewust te maken om zelf aan de leefbaarheid te werken. "We zijn onderhand met social marketing bezig om mensen te activeren iets te doen."

Stemkens denkt dat met zelfsturing 3.0 dorp veel werk kunnen doen dat het gemeentelijk apparaat ontlast. "Meer coaching is soms nodig. We werken inmiddels met een kernambtenaar bij wie we terecht kunnen als we vragen hebben. Zo hoeven we niet vijftien mensen te bellen." Hendriks geeft daarbij aan dat de gemeente ook dekking kan geven en zaken wegneemt op juridisch en planologisch gebied.

Bij de dorpsoverleggen leeft nog de behoefte om in gesprek te gaan met de raad. "Dat is fysiek nu wat lastig. We hebben samen gezegd dat een goede evaluatie vraagt om een fysiek gesprek", geeft Geert Wismans, adviseur maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente Peel en Maas.

Bij Dorpsoverleg Koningslust merken ze dat de contacten met andere dorpsoverleggen zijn vruchten afwerpt. "Dingen worden daardoor in andere kernen sneller opgepakt", vertelt Geurts. "En er is minder rivaliteit tussen de dorpen. We hebben juist de modus om elkaar te helpen.".

Meest gelezen

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Imker verspreidt vallen voor Aziatische hoornaar in Beesel

De Aziatische hoornaar is weer aan het uitvliegen. Dat is volgens imker Philip Apeldoorn uit Beesel ...

Atletiek Helden met Bevrijdingsvuur gearriveerd in Panningen

Nadat de lopers van Atletiek Helden zaterdagavond in Wageningen het Bevrijdingsvuur opgehaald hebben...

Politie waarschuwt voor oplichters in Peel en Maas

De politie waarschuwt op social media voor oplichters in de gemeente Peel en Maas. Het basisteam Hor...

Hardlopers met Bevrijdingsvuur onderweg naar Reuver: “Bijzonder mooie tocht”

Een groep hardlopers van hardloopvereniging De Grensrunners uit Reuver zijn sinds middernacht bezig ...

Terugkijken: Dodenherdenking 2024 bij het Everlo-monument

Tijdens Dodenherdenking werd er op verschillende plekken in Peel en Maas stilgestaan bij de oorlogss...

Pinksteractie parochies in teken van missionarissen

De Pinksteractie in Nederlandse parochies staat dit jaar in het teken van de Week Nederlandse Missio...