Panningen, Netherlands

Elens: 'Enige intentie is het beschermen van mezelf en mijn patiënten'

Huisarts Rob Elens is geschrokken van het verhaal dat één van zijn patiënten deed tegenover het AD over de 'vaccinatiebrief' die de dokter naar zijn patiënten stuurde. Zij vond de toonzetting van de brief heel negatief en tekende die daarom niet. Daarop werd de vrouw weggestuurd toen ze een prik wilde halen.
Youri Buis | 26 februari 2021 14:41 | Aangepast op 26 februari 2021 14:41
De dokter van huisartsenpraktijk Centrum de Peel stelde een brief van twee A4'tjes op om patiënten te attenderen op de voor- en nadelen van het vaccin en dat er bijwerkingen zijn. Elens steekt niet onder stoelen of banken dat hij tegenstander is van het vaccineren tegen corona.

De patiënte voelde zich onder druk gezet om achter de eigen mening van Elens over de vaccinaties te staan. "Het was gewoon een nette brief dat ik heb geschreven, daar zat naar mijn idee geen nare toon in", reageert Elens. Hij stuurde de brief naar al zijn patiënten. "Er was één persoon die de brief niet wilde ondertekenen en die maakt dan stennis. Verder heeft iedere cliënt de brief ondertekend. Ik doe gewoon mijn best om mijn plicht als huisarts te doen. Mijn enige intentie is het beschermen van mezelf en mijn patiënten."


Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) mogen huisartsen gewetensbezwaren hebben, maar dan moeten ze wel regelen dat collega-huisartsen het vaccineren overnemen. Dat heeft Elens niet gedaan, net als het houden aan de richtlijnen voor huisartsen. "Dit houdt onder meer in dat ze geen extra voorwaarden mogen stellen aan de toediening van vaccinaties, zoals het ondertekenen van een toestemmingsformulier." De Meijelse huisarts benadrukt dat het laten ondertekenen van een verklaring juist helemaal niet vreemd is. "Bij andere medische ingrepen moeten patiënten ook toestemming geven middels een verklaring. Ík ben aansprakelijk als er iets misgaat. Deze verklaring stelt helemaal niks voor."

Wel erkent Elens dat er een terecht kritiekpunt is. "Je kunt je afvragen: 'Wat gaat er nu met die vrouw gebeuren die de verklaring als enige niet wilde ondertekenen?' De Zorggroep gaat deze kwestie overnemen. Mobiele teams gaan samen met deze mevrouw uitzoeken hoe het zit en wat een passende oplossing is."

Het is niet bekend of de actie van Elens gevolgen heeft. De GGD heeft de zaak wel gemeld bij de IGJ.

Meest gelezen

Fietser raakt gewond in Panningen

Niels van Rens | 5 dec 2022 12:55

Gemeente past GFT-inzameling aan

De redactie | 2 dec 2022 09:10

Koperen beelden gestolen uit bedrijfspand Panningen

Niels van Rens | 8 dec 2022 15:58

Lees ook

Vragen over opvang vluchtelingen

De fractie van PvdA/GroenLinks vraagt aan het college of er voorbereidingen worden getroffen om vluc...

Inzamelingsacties Oekraïne: garage te klein

Inwoners geven doneren massaal producten voor de inwoners in Oekraine. De vrijgevigheid is groot mer...

Verkeerslichten onbruikbaar na brand

De verkeerslichten tussen Reuver en Belfeld zijn zondagavond enige tijd niet in gebruik geweest. Dat...

Peel en Maas kent stijging aantal woninginbraken

Peel en Maas staaat op plek vier in de top vijf van de Limburgse gemeenten met relatief de meeste wo...

Meer inwoners van Peel en Maas mogen stemmen

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogen meer inwoners van Peel en Maas gaan stemmen dan vi...

Veel kiezers in Beesel laten het afweten

In Beesel hebben een stuk minder inwoners de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de gemee...