Panningen, Netherlands

Horeca Peel en Maas steunt terrassenactie: 'Laatste noodkreet'

De afdeling Peel en Maas van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steunt het initiatief om dinsdag 2 maart de terrassen open te gooien. "Het is met name een laatste noodkreet om te laten zien dat het zo niet langer kan. De rek is er meer dan uit", reageert Rudy Gommans, voorzitter van KHN-afdeling Peel en Maas.
Deborah Parren | 25 februari 2021 12:04 | Aangepast op 25 februari 2021 12:04
Horecaondernemers wilden dat 17 januari ook al doen, maar zagen daar uiteindelijk van af, omdat de besmettingscijfers hoog waren. Daarna was het plan om de horeca weer te openen als winkels van de overheid ook weer open mochten.

Volgens Gommans, zelf eigenaar van De Heere van Meijel, is de noodkreet geen oproep om tegen alle regels in op het terras drankjes te gaan serveren. "We roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De gedachtegang van de terrassen open gooien hangen we aan, maar de uitvoering is nog de vraag. Als een ondernemer wel mensen toelaat, is dat prima. Ik distantieer me ervan. Maar ik acht de kans klein dat mensen dinsdag op het terras zitten."

De voorzitter van de KHN-afdeling vindt dat de horeca alle capaciteiten heeft om de mensen te reguleren in het zonnetje. "We worden volledig genegeerd door de overheid, dus we moeten een statement maken. Het is 5 over 12. Burgemeesters en de Veiligheidsregio's moeten richting het kabinet harder op tafel slaan." Daarom sloten de horecaondernemers zich ook aan bij de brief die dinsdag naar burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo werd gestuurd. "We hopen dat het kabinet ons meeneemt in hun beslissing."


De horecaondernemers zijn van mening dat zij bij kunnen dragen aan die oplossing. "Een goed plan ligt er al maanden. Het kabinet kijkt er niet naar", luidt de kritiek van Gommans. "We kunnen sturen op het bewegen van een gast, sturen op de vierkante meters en sturen op verse lucht. Alle onderzoeken bewijzen dat daar de oplossing ligt. Het kabinet wil dat niet als oplossing zien. We praten al maanden tegen een muur. Overal is begrip, maar van begrip kunnen we niet eten. We zijn een uitstervend ras."

"Een jaar geleden voelde de sluiting als paar weken vakantie. Toen kwam de uitdaging, vervolgens een aantal problemen, toen een groot probleem en nu zitten we ineen nachtmerrie. Als je over een jaar in Peel en Maas loopt, ziet het er anders uit." Gommans denkt dat 98 procent van de horecaondernemers in Peel en Maas technisch failliet is. "Als vandaag iedereen de schulden opvraagt en die vandaag moet betalen, kan men dat niet. Het zal afhangen van de Belastingdienst, banken en verhuurders hoe zich dat gaat verhouden." Ondernemers kunnen een beroep doen op steunmaatregelen. "Ik vind de tegemoetkoming in het eerste kwartaal wel oké. We hebben die al zes maanden gekregen, maar het is niet toereikend. Het laatste steunpakket is met Europese goedkeuring, maar dan moeten we 7 maanden op ons geld wachten. Dat kunnen we niet meer. We hebben niks."

Volgens de Meijelse horecaondernemer wordt de toon langzaam grimmiger. "Dat vind ik meer dan terecht. We zullen in die zin blijven strijden en hopelijk alleen verbaal. Het lastige is om mensen bij elkaar te houden. Op individueel niveau kan het ook non-verbaal worden. Dan is er geen houden meer aan. Het is voor ondernemers failliet gaan of een boete krijgen die ze toch niet kunnen betalen."

"Ik hoop dat door de actie mensen zien dat het menens is. En als mensen erover praten, dan wordt er in Den Haag ook over gepraat. We staan wel op de agenda maar we worden als kruimel van tafel geveegd. We zijn helemaal klaar met die kruimels. Er moet een serieuze oplossing komen en die is er, maar daar moet men wel voor openstaan." En die oplossing is volgens hem dat de horeca volgende week weer open mag.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

'Grote en kleine bos KVW hoogtepunt van de week'

Het hele dorp is ermee bezig: Kindervakantiewerk in Maasbree. En dat al zestig jaar lang. De jubileu...

Zaterdag: mirabellen plukken bij Fruitboerderij uit Baarlo

Fruitboerderij in Baarlo opent zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur haar deuren voor een mirabellen pl...

Politie kan huisnummer niet vinden; spuit het op wegdek

De politie in Peel en Maas doet de oproep aan de inwoners om te zorgen voor een zichtbaar en leesbaa...

Meijelse visvijver gesloten na vondst dode eenden

De visvijver aan de Donk in Meijel is sinds zaterdag gesloten. De visvereniging heeft twee dode eend...

Aantal misdrijven Beesel neemt toe

In juli zijn er 38 misdrijven geregistreerd in de gemeente Beesel. Een maand eerder waren dit er 31....

Provincie wil Arriva sancties opleggen

Wanneer ritten van Arriva met bussen en treinen uitvallen vanwege het personeelstekort, gaat de prov...