Panningen, Netherlands

'Masterplan voor accommodatie zwembad De Bercken'

De VLP wil dat er een plan komt om de accommodatie van Zwembad De Bercken in Reuver toekomstbestendig te maken. Daarover dient de partij een motie in tijdens de volgende raadsvergadering. In het ondiepe bad is scheurvorming ontstaan. Het college stelt voor om het gehele bassin te vervangen. Maar meer partijen zijn voorstander om een masterplan te maken voor de gehele accommodatie.
Deborah Parren | 4 maart 2021 14:30 | Aangepast op 4 maart 2021 14:30
"Het is net als een fiets", begint Gé Derks, fractievoorzitter van VLP, zijn vergelijking. "Als de achterband lek gaat, versleten is en vernieuwd moet worden, dan is het wachten dat je snel daarna ook de voorband kunt gaan vervangen." De VLP stelt voor om daarom het zwembad, dat in 1966 is aangelegd, toekomstbestendig te maken door ook het diepe bad aan te pakken en de mini-glijbaan en Ufo te vervangen, net als het kassasysteem, horecagedeelte en douche- en toiletgedeelte. "Door dat te doen kan er ook een duurzaamheidsslag gemaakt worden zoals met zonnepanelen en een warmtepomp. De energielasten zijn nu zeer hoog voor de stichting", vindt Derks.


Toch worden er wat vraagtekens gezet bij de oplossing van het probleem van het kinderbad. "Een masterplan kun je altijd maken", zo vindt Michele Urru, fractievoorzitter van Samen Verder. "Er ligt nu een voorstel met een bepaalde urgentie: we hebben een probleem. We moeten het met dezelfde urgentie afhandelen. Als we op het masterplan wachten, los je dit probleem nu niet op."

Wethouder Marcel Roelofs geeft aan de dat stichting van De Bercken het zwembad dit jaar nog wil gebruiken, mits corona geen roet in het eten gooit. "We kunnen nu niets doen, dan blijft dat stuk zwembad absoluut gesloten en dat is zeker niet wenselijk. Misschien hebben we het geluk dat het zwembad door corona niet open mag. Dan hebben we tijd gekocht. Als het zwembad wel opengaat, moeten we iets doen aan het kleine bad."

Derks van VLP is van mening dat als het ondiepe bad nu voor 2,5 ton vervangen wordt, de kans groot is dat je over twee jaar het samen met het diepe bad nog eens moet doen. "Dat is duurder dan het nu goed doen. En nu meteen duurzaamheid meenemen. Dat kun je het beter in een keer goed doen."

Rob Ambaum, fractievoorzitter van Beeselse Lijst, plaatst wel een kritische noot als gekozen wordt voor het vervangen van het zwembad. "Eén feit staat boven water: dat het heel veel geld kost. Het zou de beste oplossing zijn, maar we moeten constateren dat we het geld op dit moment niet hebben. Zoeken naar een tussenoplossing. Dat kan reparatie zijn, een plan maken hoe en waar je kunt investeren met een stukje duurzaamheid. Met chloorwater in de toekomst vermijden, heb je al een voorsprong. Die luxe om het bad helemaal te vervangen kunnen we ons nu niet permitteren."

De raad discussiërt maandag 8 maart over dit onderwerp. Dan beslissen de raadsleden ook wat de oplossing voor de scheur in het ondiep bad wordt.

Lees ook

Financiën Peel en Maas zien er positief uit ondanks naderende ‘ravijnjaar’

Het college van Peel en Maas maakt zich geen zorgen over de spaarpot van de gemeente. De financiën ...

Inwoners vinden schrappen parkeerplekken Panningse centrum niet wenselijk

Het wordt een behoorlijke uitdaging om meer groen en meer parkeergelegenheden in het Panningse centr...

HAL9 geopend in voormalig Experience Center

HAL9 is geopend. De hal die in het voormalige pand van het Experience Center zit, moet ervoor gaan z...

Gemeente Beesel organiseert Netwerkdag KLEI

Gemeente Beesel organiseert samen met de gemeenten Venlo en Gennep de Netwerkdag KLEI. De dag is bed...

Fanfare St. Jozef Beringe en Semper Avanti Grashoek komen met zomers slotconcert

Fanfare St. Jozef uit Beringe en fanfare en drumband Semper Avanti uit Grashoek komen op 28 juni met...

Honderden kinderen starten aan Jeugdvierdaagse Peel en Maas

Honderd kinderen van verschillende scholen zijn woensdag gestart aan de Jeugdvierdaagse. Vanaf het W...