Panningen, Netherlands

Wethouder Nijssen: "Prioriteit bij mensen die het moeilijk hebben"

Wethouder Erik Nijssen Foto: Omroep P&M
Erik Nijssen kijkt tevreden terug op zijn eerste maanden als wethouder. De wethouder met duurzaamheid en gemeenschapsontwikkeling in zijn portefeuille gaat in de begroting geld vrijmaken voor gezinnen die zwaar worden getroffen vanwege de oplopende kosten.
Henk Janssen | 18 oktober 2022 14:22 | Aangepast op 18 oktober 2022 14:22
De oppositie in de gemeenteraad vindt dat er nauwelijks stappen zijn gemaakt. Volgens fractievoorzitter Teun Heldens (VVD) is het college op de winkel aan het passen is. PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees vindt dat er maatregelen genomen moeten worden voor gezinnen in armoede en de opvang voor vluchtelingen en statushouders.
In een gesprek met Pascal Meyer reageert wethouder Erik Nijssen. "Wij zijn behoorlijk stappen aan het maken." Zo noemt de wethouder van Lokaal Peel en Maas de opening van een duurzaamheidsloket in het Huis van de Gemeente. We hebben de WoonWijzerWinkel in Peel en Maas geopend. Dat is een eerste stap om mensen te helpen die getroffen worden in deze energiecrisis."

Gesprekken
De wethouder heeft gesprekken gevoerd met partijen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. "Het is een gigantisch probleem waar we onze schouders onder moeten zetten. We moeten het probleem samen aanpakken." Als voorbeeld noemt Nijssen het inzetten van energiecoaches. "Als we allemaal energiecoaches op gaan leiden, is dat niet handig. Dat kunnen we beter gezamenlijk doen."

Maatregelen ondernemers
Ook voor ondernemers worden maatregelen genomen. "In de begroting staan keuzes die we gaan maken om de MKB-er te helpen." De prioriteit van het college ligt volgens de wethouder bij het helpen van mensen die het moeilijk hebben. In de begroting wordt daar geld voor vrijgemaakt.

Opvang statushouders
Kritiekpunt van PvdA/GroenLinks is dat de opvang van statushouders onder de maat is. De fractie vindt dat de gemeente meer kan doen om vluchtelingen en statushouders op te vangen. In De Update reageert Nijssen: "We doen wat we kunnen. In principe is het nooit genoeg. We hebben ook woningen nodig om mensen op te kunnen vangen. Die zijn er niet." Daarom kijkt de wethouder naar plekken waar tijdelijke woningen gerealiseerd kunnen worden. Wij vangen het hoogste aantal vluchtelingen uit Oekraine op, in vergelijking met andere gemeenten. Ook aan het huisvesten van het aantal statushouders wordt voldaan, zegt de wethouder.

Woningen
In de raadsvergadering dienden PvdA/GroenLinks en D66 een motie in om op zoek te gaan naar flexibele woningen die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen waaronder vooral minderjarige asielzoekers. Hierover zou de gemeente in gesprek moeten gaan met het Nidos en COA. Ook wilden de partijen dat het college in gesprek zou gaan met de kernen waar de flexibele woningen zouden worden gerealiseerd. De motie werd uiteindelijk verworpen.

Meest gelezen

Nieuwe ondernemers in Bistro Kepel in Panningen

Niels van Rens | 26 jan 2023 11:39

De School neemt intrek in gebouw De Violier

De redactie | 25 jan 2023 16:26

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52

Lees ook

Peel en Maas compenseert minima

Het college van Peel en Maas heeft besloten om 800 euro per huishouden uit te betalen aan de groep m...

Energiebox voor minima

Huishoudens uit Peel en Maas uit de doelgroep minima kunnen binnen enkele weken gratis een energiebo...

Nieuwe bestuurscultuur Beesel ''geoefend'' tijdens formatie

Formateur Bram Jacobs kijkt tevreden terug op het vormen van de coalitie in de gemeente Beesel. "Het...

Afscheidsinterview Paul Sanders: "Gezondheid en gezin op eerste plaats"

De dood van wethouder Arno Janssen heeft voormalig wethouder Paul Sanders aan het denken gezet. Dat ...

Energieproblemen pas in 2028 opgelost

De problemen met het overbelaste net in Limburg en Brabant zullen pas in 2027 of 2028 zijn opgelost....

Duurzame aanpassingen aan schoolgebouw Bouwens

Het Bouwens gaat verduurzamen. Er wordt geïnvesteerd in duurzame aanpassingen aan het gebouw. Zo wo...