Panningen, Netherlands

Zo komt het Pius Park eruit te zien

Veel groen, sportvelden en plekken om elkaar te ontmoeten. Het gebied vanaf de Piushallen naar het Thyascomplex in Panningen moet de komende jaren transformeren tot een groen belevings- en ontmoetingspark. Het kernteam van het Pius Park heeft haar plannen gepresenteerd.
De redactie | 3 mei 2023 18:21 | Aangepast op 3 mei 2023 18:21
Zes jaar geleden ontstond het project vanuit de verbouwing van de Piushallen. “Vanuit de sporthal is het een initiatief geworden door de omgeving in te richten die bijdraagt aan een sportievere omgeving”, vertelt Romald Heuvelmans van de kerngroep. Hij is voorzitter van de Piushallen, een van de partners van het project.

Velden
Er komen een beachvelden, een pumptrackbaan, amfitheater, er wordt een skatepark aangelegd en er is veel groen in het plan. “Dit park nodigt uit om actief te zijn.” Waar er in de eerste fase nog sprake was van een weg, is die nu geschrapt in de definitieve versie. Het park wordt autoluw. De parkeerplekken komen aan de zijkant van het park te liggen. Het gaat om zo’n 360 plaatsen.

22 partners
Alle facetten van bewegen moeten een plek krijgen. Zo komen kunstwerken in het park en wordt het een startpunt voor fiets- en wandelroutes. Bij het project zijn 22 partners betrokken. Het gaat om de gemeente, sportvereniging, de moskee, de school, Wonen Limburg en de buurt. Zelf komen ze met eigen initiatieven om het gebied te verbeteren. “Deze samenwerking zorgt ervoor dat je iets unieks kunt creëren.” Heuvelmans doelt op de diversiteit aan partijen. “Bedrijven, verenigingen en de buurt trekken de kar. Dat is bijzonder”, zo omschrijft Heuvelmans. 

Check
Er zijn plannen om metingen uit te voeren om te kijken wat het park bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners. Ook krijgen de gebouwen in het gebied een duurzaamheidscheck. “We kijken naar alle bestaande technologieën om de gebouwen te verduurzamen.” 

Vorig jaar stelde de gemeenteraad al een voorbereidingskrediet vast voor het park. Daarmee kon de werkgroep aan de slag met het maken van een plan. Het totale plan wordt in verschillende fasen uitgevoerd. De tweede fase kost 4 miljoen euro. Daarnaast wordt er een apart besluit genomen over het skatepark. De baan op de Willem van Hornestraat wordt verplaatst naar het Pius Park. Dit zat aanvankelijk in fase drie. De raad heeft aangegeven dit in de tweede fase te willen realiseren. Dit kost nog eens 4 ton extra. De gemeenteraad buigt zich op 6 juni over de plannen.

Lees meer over:

Gemeenteraad|Panningen|Pius Park|

Lees ook

Panningen krijgt Koningsdagevenement

DOK6 Horeca en Tinus in Panningen zoeken opnieuw de samenwerking. Nadat de twee kroegen in oktober e...

Wereldkattenshow dit weekend in Panningen

In Panningen Sporthallen Helden organiseren Limbra Cat Club en de Nederlandse vereniging van Kattenv...

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en d...

Nieuwe naam voor Experience Centre in Panningen

Het Experience Centre in Panningen krijgt een nieuwe naam. Vanaf nu gaat de werkervaringsplek verder...

Raad gaat akkoord met nieuwbouw gymzaal in Beesel

Er komt definitief een nieuwe gymzaal in Beesel. De huidige zaal aan de Kerstenbergweg wordt gesloop...

Panningse kapster stopt met zaak en gaat op reis

De zaak "She en Me" in het Panningse centrum verdwijnt. Aan het einde van de maand sluit kapster Mar...