Panningen, Netherlands

Wethouder Nijssen: "Prioriteit bij mensen die het moeilijk hebben"

Wethouder Erik Nijssen Foto: Omroep P&M
Erik Nijssen kijkt tevreden terug op zijn eerste maanden als wethouder. De wethouder met duurzaamheid en gemeenschapsontwikkeling in zijn portefeuille gaat in de begroting geld vrijmaken voor gezinnen die zwaar worden getroffen vanwege de oplopende kosten.
Henk Janssen | 18 oktober 2022 14:22 | Aangepast op 18 oktober 2022 14:22
De oppositie in de gemeenteraad vindt dat er nauwelijks stappen zijn gemaakt. Volgens fractievoorzitter Teun Heldens (VVD) is het college op de winkel aan het passen is. PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees vindt dat er maatregelen genomen moeten worden voor gezinnen in armoede en de opvang voor vluchtelingen en statushouders.
In een gesprek met Pascal Meyer reageert wethouder Erik Nijssen. "Wij zijn behoorlijk stappen aan het maken." Zo noemt de wethouder van Lokaal Peel en Maas de opening van een duurzaamheidsloket in het Huis van de Gemeente. We hebben de WoonWijzerWinkel in Peel en Maas geopend. Dat is een eerste stap om mensen te helpen die getroffen worden in deze energiecrisis."

Gesprekken
De wethouder heeft gesprekken gevoerd met partijen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. "Het is een gigantisch probleem waar we onze schouders onder moeten zetten. We moeten het probleem samen aanpakken." Als voorbeeld noemt Nijssen het inzetten van energiecoaches. "Als we allemaal energiecoaches op gaan leiden, is dat niet handig. Dat kunnen we beter gezamenlijk doen."

Maatregelen ondernemers
Ook voor ondernemers worden maatregelen genomen. "In de begroting staan keuzes die we gaan maken om de MKB-er te helpen." De prioriteit van het college ligt volgens de wethouder bij het helpen van mensen die het moeilijk hebben. In de begroting wordt daar geld voor vrijgemaakt.

Opvang statushouders
Kritiekpunt van PvdA/GroenLinks is dat de opvang van statushouders onder de maat is. De fractie vindt dat de gemeente meer kan doen om vluchtelingen en statushouders op te vangen. In De Update reageert Nijssen: "We doen wat we kunnen. In principe is het nooit genoeg. We hebben ook woningen nodig om mensen op te kunnen vangen. Die zijn er niet." Daarom kijkt de wethouder naar plekken waar tijdelijke woningen gerealiseerd kunnen worden. Wij vangen het hoogste aantal vluchtelingen uit Oekraine op, in vergelijking met andere gemeenten. Ook aan het huisvesten van het aantal statushouders wordt voldaan, zegt de wethouder.

Woningen
In de raadsvergadering dienden PvdA/GroenLinks en D66 een motie in om op zoek te gaan naar flexibele woningen die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen waaronder vooral minderjarige asielzoekers. Hierover zou de gemeente in gesprek moeten gaan met het Nidos en COA. Ook wilden de partijen dat het college in gesprek zou gaan met de kernen waar de flexibele woningen zouden worden gerealiseerd. De motie werd uiteindelijk verworpen.

Meest gelezen

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Getuigen gezocht voor inbraak in Baarlo

De redactie | 31 jan 2023 15:38

Lees ook

Energieproblemen pas in 2028 opgelost

De problemen met het overbelaste net in Limburg en Brabant zullen pas in 2027 of 2028 zijn opgelost....

Duurzame aanpassingen aan schoolgebouw Bouwens

Het Bouwens gaat verduurzamen. Er wordt geïnvesteerd in duurzame aanpassingen aan het gebouw. Zo wo...

Na 44 jaar stopt directeur Guul Smeets bij de Rabobank

Directeur van Rabobank Peel, Maas en Leudal, Guul Smeets, heeft na 44 jaar afscheid genomen van de b...

Huurwoningen Reuver worden duurzaam gemaakt

Woningcorporatie Nester gaat in Reuver huurwoningen verduurzamen. Dit gebeurt buurt per buurt.

Oud-wethouder Maasbree overleden

Voormalig raadslid en wethouder van de gemeente Maasbree, Fons Tans, is vrijdag overleden. Tans was ...

Peel en Maas opent WoonWijzerWinkel

Peel en Maas krijgt een WoonWijzerWinkel. Hier kunnen inwoners terecht om advies te krijgen op het g...