Panningen, Netherlands

VVD zet vraagtekens bij handhaving illegale huisvesting arbeidsmigranten

De VVD vraagt zich af of de gemeente Peel en Maas structurele problemen heeft bij het handhaven van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. De partij stelt onder andere die vraag nadat de gemeente in twee zaken is teruggefloten door de rechter.
Deborah Parren | 14 juni 2021 15:41 | Aangepast op 14 juni 2021 15:41
Onlangs was er een uitspraak over een geschil dat gaat over de huisvesting van arbeidsmigranten in een voormalig hotel in Meijel.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Peel en Maas in handhavingszaken wordt teruggefloten door de rechter', schrijft de VVD bij haar vragen. In september vorig jaar vernietigde de Raad van State namelijk vier dwangsommen die Peel en Maas had opgelegd aan bungalowpark Stille Wille in Meijel. De gemeente wilde met zes dwangsommen een einde maken aan illegale bewoning van arbeidsmigranten op het park. In de uitspraak had de hoogste bestuursrechter kritiek op hoe Peel en Maas handhaaft.

Dwangsom

In het voormalig Meijelse hotel Ketels aan het Raadhuisplein zijn sinds 2004 arbeidsmigranten gehuisvest door huisvester Metaal Flex, maar Peel en Maas wil dat nu een halt toeroepen. De gemeente legde daarom een last onder dwangsom op van 8750 euro per week. Dat kon tot maximaal 70.000 euro oplopen.

Definitie

Volgens Metaal Flex is dat niet terecht, omdat de huisvester vindt dat er eerst duidelijk moet worden wat de omgevingsvergunning voor de huisvesting inhoudt. Volgens de rechtbank is niet duidelijk wat de definitie van 'hotel' is. Ook is in het bestemmingsplan niet expliciet aangegeven dat het huisvesten van arbeidsmigranten verboden is.

Verblijfsduur

De rechter is van mening dat Peel en Maas de onduidelijkheid weg had kunnen nemen door een maximale verblijfsduur voor nachtverblijf te bepalen. Dat had al gekund door 4 maanden aan te houden als maatstaf. Dat is de verblijfsduur waarbij arbeidsmigranten zich moeten inschrijven in de basisregistratie personen.

Omslagpunt

De VVD vraagt zich af of de gemeente de beschrijving van het 'omslagpunt' wanneer arbeidsmigranten wel in een hotel gehuisvest mogen worden gaat verduidelijken en dat dan aan de raad voorlegt. Ook willen de lokale liberalen weten of er meerdere locaties in Peel en Maas met de bestemming 'hotel en 'horeca' arbeidsmigranten huisvesten.

Lacune

Ook vindt de VVD dat de gemeente geen onderscheid moet maken tussen arbeidsmigranten en zakelijke gasten om 'een lacune in het bestemmingsplan of het beleid te tackelen'.

De gemeente heeft nog niet geantwoord op de vragen van de VVD.

Meest gelezen

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Gratis openbaar vervoer voor minima

Het plan om mensen met weinig geld gratis met de bus en trein van Arriva te laten reizen in Limburg ...

Geen overtredingen na klachten op camping Heldense Bossen

De gemeente heeft controles uitgevoerd nadat campinggasten hun onvrede hadden geuit over de situatie...

Samenwerking tijdens Koningsspelen op Daltonkindcentrum De Liaan

Tijdens de Koningsspelen stond vrijdag het verenigingsleven centraal bij Daltonkindcentrum De Liaan ...

Negen koninklijke onderscheidingen in Beesel bij lintjesregen

Negen personen in de gemeente Beesel ontvingen vrijdag een lintje en zijn daarmee onderscheiden tot ...

Zeven koninklijke onderscheidingen in Peel en Maas bij lintjesregen

Zeven personen in de gemeente Peel en Maas hebben vrijdag een lintje ontvangen. Burgemeester Wilma D...