Menu

Twitter feed Omroep P&M

'Sekteleider handelde vanuit panden in Kessel en Koningslust'

25 oktober 2021

Kungfu-leider René L. uit Roggel, die verdacht wordt vanuit panden in onder andere Kessel en Koningslust een sekte te hebben geleid, herkent zich vrijwel niet in de aantijgingen van zijn vermeende slachtoffers.

Dat schrijft 1Limburg. De 72-jarige man stond maandag voor de rechter, omdat hem mishandeling, poging tot zware mishandeling en bedreiging met een vuurwapen ten laste wordt gelegd.

Bedreigd en mishandeld
De vechtsportleraar zou volgens voormalige leerlingen tientallen jaren een sekte hebben geleid vanuit verschillende panden in Limburg. Daar leefden de leden samen. Zij zouden stelselmatig bedreigd en mishandeld zijn. Twee voormalige volgelingen van de Roggelnaar deelden hun verhaal met 1Limburg.

Seksueel misbruik
Zij geven aan dat pogingen om aangifte te doen na hun vertrek door de politie en justitie telkens niet werden opgepakt. "We wilden aangifte doen van een sekte als groep zijnde. Dat kon niet. Je kan alleen aangifte doen als los persoon", vertelt slachtoffer Joris Rietveld uit Blitterswijck aan 1Limburg. "Daarbij konden we geen aangifte doen van seksueel misbruik. Omdat dat achter gesloten deuren plaatsvond, zou dat nooit bewezen kunnen worden kregen we te horen. Alsof seksueel misbruik altijd op straat plaatsvindt"

Nieuwe ontwikkelingen
Ze klopten op een gegeven moment bij burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo aan. Met haar en de justitie en politie hadden de slachtoffers verschillende gesprekken. Na twee jaar kregen we te horen dat, indien er zich geen nieuwe ontwikkelingen aandienden, er niks zou gebeuren met onze aangifte."

Geen zedenfeiten
Maar uiteindelijk werd de zaak toch opgepakt, alleen werden de zedenfeiten niet meegenomen. "Er was geen verkrachting en ik was geen sekteleider", reageerde de vechtsportleraar in de rechtbank. "Het spijt me dat deze mensen dit zo beleven. Ik heb altijd een goede band gehad met hen. Ik wens hen een goed leven."

Het Openbaar Ministerie heeft dertig maanden celstraf geëist tegen de leider van de kungfu-sekte.

Foto: Erwin Minkenberg (L1)