Menu

Twitter feed Omroep P&M

Burlende edelherten in het Weerterbos

Het evenement vindt plaats van 13 september 2021 t/m 10 oktober 2021

Het Limburgs Landschap organiseert vanaf maandag 13 september bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. De herten worden de komende weken bronstig en dat laten ze merken. Tot en met zondag 10 oktober kun je in de avond en in de vroege ochtend dit schouwspel van de bronst met burlende edelherten bekijken. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen.

Om deel te nemen aan een excursie kun je een toegangsticket bestellen op: https://tickets.limburgs-landschap.nl/nl/burlendeherten/tickets . Hier kun je ook zien op welke data excursies zijn en welke tijdsloten beschikbaar zijn.

Praktische informatie vind je op www.limburgs-landschap.nl/kalender .

Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Een roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert vanaf begin september. In de periode september/oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust terug en gaat ieder terug naar zijn eigen groep.

Foto: Henk Heijligers – Limburgs Landschap