Menu

Twitter feed Omroep P&M

Campagne om woningen energievriendelijker te maken

12 januari 2022

De energie prijzen schieten omhoog, de gaskraan in Groningen moet dicht en we worden afhankelijk van gas uit het buitenland. Peel Energie is het project “Zet ‘m op?!'' gestart om woningen in Peel en Maas klaar te maken voor de toekomst. Daarin worden inwoners aangespoord om met minimale maatregelen een zo groot mogelijke energiebesparing in de woning te realiseren.

Om deze maatregelen te onderbouwen is Peel Energie vanaf oktober 2021 gestart met de pilot “Kierdichting”. Tijdens de pilot zijn een drietal woningen kierdicht gemaakt. Verder wordt een aantal maanden hun energieverbruik gemonitord met een CO2-meter.

Kiertjes
Jan Bouten uit Panningen is een van de ambassadeurs van het eerste uur. De afgelopen tijd maakte hij zijn woning klaar voor toekomst en werden alle kiertjes gedicht. ''Het is bijzonder om te zien dat je door kleine aanpassingen veel kunt bereiken'', aldus Bouten. Alle kiertjes werden de afgelopen tijd weggewerkt, waardoor er geen tocht is. ''Ik heb zelfs nieuwe spotjes gekocht voor in mijn keuken, zodat er geen lucht meer door kan komen.'' Met een speciale meter houdt Jan het overzicht op het CO2 gehalte in het huis en weet hij wanneer er zuurstof nodig is.

Het doel is dat ketelthermostaat van de CV op 50 graden wordt ingesteld. Door het ketelwater lager te zetten gaat de hoogrendementsketel veel beter zijn werk doen waardoor dit per direct leidt tot besparing.

Aanmelden
Om het Energie Besparingsprogramma verder uit te ontwikkelen zoekt Peel Energie ambassadeurs. Leden van de stichting hebben zich al aan kunnen melden. Andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website: www.peelenergie.nl.