Panningen, Netherlands

Opening Middeleeuwententooonstelling Museum Peel en Maas

De nieuwe, interactieve Middeleeuwententoonstelling ‘Peel en Maas in de Middeleeuwen’ opent op zondag 25 september. De tentoonstelling is volledig toegespitst op de vraag van het basisonderwijs, gericht op beleving en interactief leren. Daarnaast is er genoeg te zien en te doen voor volwassenen met veel of weinig kennis van het onderwerp.
De redactie | 20 september 2022 11:40 | Aangepast op 20 september 2022 11:40
De inloop start om 15.00 uur met koffie en vlaai. Om 15.30 uur is er een woord van welkom door voorzitter Henk Van Dijck, gevolgd door een korte toespraak van wethouder Machteld Beukema van Cultuur. Om 16.00 uur wordt de expositie geopend. Bezoekers hoeven niet van tevoren te reserveren. De entree is gratis.

Locatie: Museum Peel en Maas, Aan de Koeberg 3 in Helden.

Tentoonstelling
De fraai vormgegeven expositie laat de bezoeker in twee sfeervolle ruimtes de Middeleeuwen beleven. In de eerste ruimte kom je binnen op een Middeleeuws marktplein en word je omringd door verschillende ambachtslieden. 
In de tweede ruimte is een adellijke kamer ingericht, met aandacht voor de monnik, de adel, ridders en jonkvrouwen en wapenschilden. Kinderen kunnen net zo hard proberen te slaan als de smid, net als de monnik schrijven met een veer, hun eigen familiewapen ontwerpen en voelen welke Middeleeuwse producten de boer zoal verbouwde. En nog veel meer. Aan de buitenzijde van de expositie kunnen bezoekers, jong en oud, op een interactief scherm de verdieping opzoeken over Peel en Maas in de Middeleeuwen. Wat zijn cijnzen? Hoeveel ridders waren er in Peel en Maas? Hoeveel procent van de bevolking was boer? Dat en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling.

Transitie
Vanaf 2019 heeft het museum een transitie ingezet naar een méér interactief museum gericht op (jeugd)educatie en identiteitsvorming rondom de (cultuur)historie van Peel en Maas voor zowel eigen inwoners als voor toeristen onder het motto: Museum Peel en Maas – Ons collectief geheugen. Het museum moet gaan dienen als hét schoolvoorbeeld van een belevenisvol, interactief lokaal museum waar de geschiedenis van de streek aan bod komt en waar jong en oud op verschillende manieren meer te weten komt over de (lokale) geschiedenis. Deze nieuwe tentoonstelling over de Middeleeuwen sluit daar naadloos op aan.

Samenwerking
Voor deze tentoonstelling is samengewerkt met veel lokale partners zoals LokaalC, Cultuurpad, Bart Heesen van Karakter Prints, lokale ondernemers en veel vrijwilligers.

Lees meer over:

Museum Peel en Maas|

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Kinderen in armoede gratis naar Museum Peel en Maas

Museum Peel en Maas heeft met Stichting Leergeld Peel en Maas afgesproken dat gezinnen die bij hen z...

Schaartje inspireert leerlingen voor opdracht museum

Leerlingen van Het Bouwens hebben donderdag een creatieve opdracht tentoon gesteld in het Museum Pee...