Panningen, Netherlands

Ondernemingsraad NLW steunt koers bestuur

De ondernemingsraad (OR) van sociale werkplaats NLW steunt de koers die de drie gemeentebesturen hebben voorgesteld. Wel moet er een nieuwe raad van commissarissen komen met onafhankelijke experts en blijven er zorgen over leegloop, verzuim en bureaucratie. Dat laat OR-voorzitter Vic Brouns desgevraagd weten aan Omroep P&M.
Bart Nelissen | 26 november 2020 18:44 | Aangepast op 26 november 2020 18:44
Na de crisis van vorig jaar staat nu de toekomst van NLW weer op de politieke agenda. Het bestuur, dat bestaat uit wethouders van de gemeenten Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas, heeft een nieuwe koers voorgesteld aan de gemeenteraden. Ze kunnen kiezen uit drie scenario’s. Twee uiterste scenario’s wilde het bestuur niet voorleggen aan de raden: het volledig opheffen van NLW als ene uiterste, of het volledig uitvoeren van de Participatiewet door NLW als andere uiterste.

Het bestuur stelt een tussenoptie voor die, naar nu blijkt, ook op steun van de OR kan rekenen. ‘’De OR is geïnformeerd, maar niet inhoudelijk betrokken bij het opstellen van de scenario’s. Dat hoort ook niet, de directeur heeft de scenario’s objectief en neutraal opgesteld’’, aldus voorzitter Vic Brouns. Met de voorgestelde koers blijft NLW de betrouwbare partner die passend werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vindt Brouns ‘’Dat moet de gemeenten wat waard zijn’’, zegt hij over het structurele verlies dat NLW ondanks de nieuwe koers blijft maken.

Maar, zo benadrukt de OR: ‘’de problemen van anderhalf jaar geleden zijn er nog steeds’’. Nog altijd is er sprake van leegloop, een hoog ziekteverzuim, ICT-problemen, te veel bureaucratie en te weinig passend werk. De ondernemingsraad heeft deze punten daarom nogmaals onder de aandacht gebracht van interim-directeur Rob Schmitz en het bestuur van NLW.

Ook vindt de OR dat er een Raad van Commissarissen moet komen voor onafhankelijk toezicht. ‘’Deze commissarissen moeten niet verbonden zijn aan de politiek’’, aldus Vic Brouns. Tot 2012 had NLW zo’n Raad van Commissarissen, die vervangen werd door een adviesraad met ambtenaren van de drie gemeenten.

De afgelopen jaren veranderde de koers van de sociale werkplaats regelmatig: van een ‘’sterfhuisconstructie’’ die zou verdwijnen, tot een bedrijf dat de concurrentie aanging met commerciële partijen. Meermaals leidden ruzies tussen OR, directie en bestuur tot crises. Omroep P&M maakte daarover vorig jaar de reportage ‘Dossier NLW’.

In december beslissen de drie gemeenteraden over de nieuwe koers.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Werkgroepen wonen gaan woningnood aanpakken

Verschillende werkgroepen rondom het thema wonen in Peel en Maas gaan met elkaar in gesprek. Het doe...

Switch en DOK6 verzorgen koningsdagfeesten in Peel en Maas

Met koningsdag zullen er verschillende grote feesten zijn in de gemeente Peel en Maas. Zo ook bij Sw...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Hondje bevrijd uit drassig Reuvers bos

Een hond is dinsdagmiddag door de brandweer bevrijd uit een stuk bos in Reuver. Het dier was op avon...

Peel en Maas in top 5 Limburgse gemeenten met kinkhoestgevallen

De gemeente Peel en Maas staat in de top 5 Limburgse gemeenten met kinkhoestgevallen per 1000 inwone...

Ophokplicht niet meer nodig

De ophokplicht voor pluimvee in de Limburgse Peel is niet meer nodig. Dit betekent dat boeren in dez...