Panningen, Netherlands

Zo komt het Pius Park eruit te zien

Veel groen, sportvelden en plekken om elkaar te ontmoeten. Het gebied vanaf de Piushallen naar het Thyascomplex in Panningen moet de komende jaren transformeren tot een groen belevings- en ontmoetingspark. Het kernteam van het Pius Park heeft haar plannen gepresenteerd.
De redactie | 3 mei 2023 18:21 | Aangepast op 3 mei 2023 18:21
Zes jaar geleden ontstond het project vanuit de verbouwing van de Piushallen. “Vanuit de sporthal is het een initiatief geworden door de omgeving in te richten die bijdraagt aan een sportievere omgeving”, vertelt Romald Heuvelmans van de kerngroep. Hij is voorzitter van de Piushallen, een van de partners van het project.

Velden
Er komen een beachvelden, een pumptrackbaan, amfitheater, er wordt een skatepark aangelegd en er is veel groen in het plan. “Dit park nodigt uit om actief te zijn.” Waar er in de eerste fase nog sprake was van een weg, is die nu geschrapt in de definitieve versie. Het park wordt autoluw. De parkeerplekken komen aan de zijkant van het park te liggen. Het gaat om zo’n 360 plaatsen.

22 partners
Alle facetten van bewegen moeten een plek krijgen. Zo komen kunstwerken in het park en wordt het een startpunt voor fiets- en wandelroutes. Bij het project zijn 22 partners betrokken. Het gaat om de gemeente, sportvereniging, de moskee, de school, Wonen Limburg en de buurt. Zelf komen ze met eigen initiatieven om het gebied te verbeteren. “Deze samenwerking zorgt ervoor dat je iets unieks kunt creëren.” Heuvelmans doelt op de diversiteit aan partijen. “Bedrijven, verenigingen en de buurt trekken de kar. Dat is bijzonder”, zo omschrijft Heuvelmans. 

Check
Er zijn plannen om metingen uit te voeren om te kijken wat het park bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners. Ook krijgen de gebouwen in het gebied een duurzaamheidscheck. “We kijken naar alle bestaande technologieën om de gebouwen te verduurzamen.” 

Vorig jaar stelde de gemeenteraad al een voorbereidingskrediet vast voor het park. Daarmee kon de werkgroep aan de slag met het maken van een plan. Het totale plan wordt in verschillende fasen uitgevoerd. De tweede fase kost 4 miljoen euro. Daarnaast wordt er een apart besluit genomen over het skatepark. De baan op de Willem van Hornestraat wordt verplaatst naar het Pius Park. Dit zat aanvankelijk in fase drie. De raad heeft aangegeven dit in de tweede fase te willen realiseren. Dit kost nog eens 4 ton extra. De gemeenteraad buigt zich op 6 juni over de plannen.

Lees meer over:

Gemeenteraad|Panningen|Pius Park|

Meest gelezen

Voetbalclubs in rouw na overlijden Egchelse

De redactie | 24 mei 2023 14:47

De Vermaekerij krijgt nieuwe bedrijfsleiders

De redactie | 23 mei 2023 09:21

Politie zoekt getuigen van mishandeling in Helden

De redactie | 26 mei 2023 22:04

Lees ook

Spandoek ''Freedom For Ukraine'' vernield

Het spandoek met de tekst ''Freedom For Ukraine'' dat tussen twee bomen aan de JF Kennedylaan in Pan...

Nieuwe dirigent slagwerkgroepen Helden en Panningen

Tim Verstegen uit Velden is de nieuwe dirigent van de slagwerkgroepen van Helden en Panningen. De 31...

Tijdelijke priklocaties in Panningen en Reuver

De GGD Limburg-Noord opent in Panningen een tijdelijke priklocatie. Inwoners kunnen er een coronapri...

Eindexamenleerlingen Bouwens schitteren op de rode loper

Na twee jaar werd er voor de eindexamenleerlingen van Het Bouwens in Panningen weer een gala georgan...

Kinderen KVW Panningen beleven 'waanzinnige winkelstraat'

De kinderen bij het Kindervakantiewerk in Panningen namen donderdag deel aan de Waanzinnige Winkelst...

Panningse kroegen begraven strijdbijl voor derde helft

Dotjes Skihut en Tommies Bar hebben de strijdbijl in de strijd om de cafébezoeker na een voetbalwed...